Gubbröra – Inledande avsnittet från en kollektiv självbiografi

ynglingar

Vilken fantastisk samhälls- och teknikutveckling vi har varit med om, är ett återkommande ämne när jag ibland träffar två av mina gamla arbetskamrater från 1960 talet. Men vad mera hände i våra liv? Hur blev det och vilka val gjorde vi? Var det bra val? Eller var det slumpen som gjorde att det blev som det blev?

Vi blev överens om att här på bloggen skriva en typ av memoarer där vi följer en gemensam tidsaxel men där var och en skriver sitt avsnitt. Vi hoppas på så sätt ge en bild av hur livet gestaltade sig för tre forna arbetskamrater. Vi har ett gemensamt och det är att vi nu nått en aktningsvärd ålder av 80+ men vi kommer från tre olika uppväxtmiljöer och geografiska orter. Första avsnittet, som blir nästa veckas inlägg, kommer att beskriva mor- och farföräldrarnas miljö på 1800-talet.

En kort presentation av författarna: Det är jag själv Kurt, bondson från Säby i Västmanland, det är Bosse från det borgerliga Broby i norra Skåne och det är Rune från arbetarklassens Malmö. Vår härkomst kan göra skillnad i vad och hur vi skriver men det centrala i skrivandet kommer förhoppningsvis att avspegla utvecklingen i samhället, oss själva och det vi arbetat med.

Vi tre möttes 1961 på det nystartade företaget Friden på Kaptensgatan 4 i Malmö. Bosse som var filialchef och jag serviceansvarig skulle anställa en tekniker. Det var svårt att få tag på servicetekniker på den tiden när teknikutvecklingen rusade.

Rune var en av de platssökande. Han jobbade på IBM och hade därför en hög svansföring och han lät sig inte imponeras så lätt av vår hålremsutrustning. För att imponera på honom bjöd vi på en kopp kaffe på Aggerborgs Kafé. Rune blev en lyckad rekrytering inte bara som tekniker utan även som kamrat. 1965 var vi åtta tekniker.

Vi är pionjärer från den tiden när kontoren började automatiseras men är nu tre gubbar som ofta funderar på den utveckling vi haft.

Kurt

Bild ovan: Kurt 27, Bosse 28 och Rune 27
Bild nedan: Aggerborgs kafé vid Davidshallsbron i Malmö

aggeborgs

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.

2 reaktioner till “Gubbröra – Inledande avsnittet från en kollektiv självbiografi”

  1. Som vanligt är Kurt en skicklig stilist som levandegör olika skeenden på ett personligt upplevt sätt, men ändå med utblickar på samhällsutvecklingen i stort. Vi är många som ser fram emot fortsättningen på bloggandet.

Kommentarer inaktiverade.