Motorcykeldressin


En bild berättar – från Gustaf Åhmans arkiv

När vi i hembygdsföreningen botaniserade i fotograf Gustaf Åhmans arkiv, på glasplåtar, fann vi denna bild. Han hade noterat i loggboken att den var beställd 1928 av Järnvägscykelverkstaden. Man kan ana att den skulle användas som reklam.

Bilden är tagen vid Cementgjuteriets smedja. Bakgrunden visar att utefter Östra Åvägen fanns bar ett hus. I dag är hela sträckningen bebyggd. I fonden syns Forsta gård.

Så långt berättar bilden.

På nätet kan man läsa att motordrivna dressiner började tillverkas för 100 år sedan när motorer för motorcyklar blev tillgängliga. I dag kan man hyra dressincyklar och färdas efter nedlagda trafiksträckor.

På 1920-talet fanns i Kolbäck en verkstad som tillverkade cyklar av märke EJE, som i Ernst Julius Eriksson. Min pappa, född 1901, jobbade där en period och passade också på att köpte en cykel därifrån. Det var en bastant tigelse med ballongdäck, pakethållare både fram och bak samt en barnsits på ramen.

Själv introducerade jag 2013 den nu så populära el-assistanscykeln i Kolbäck.

Kurt

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.