Den nya ekonomin


Hemsida i HTML kod 

Läste nyligen en bok med titeln Generation.com av Johan Eckerstein. Den gav en beskrivning av ett Internetföretags start, kapitalanskaffning, nedgång och fall.

Vi kommer väl alla ihåg Jonas Birgersson en svensk IT-entreprenör som var mycket omskriven under den så kallade IT-bubblan i slutet av 1990-talet. Nystartade företag kunde bli värderade till skyhöga belopp och äga en hel industri inom loppet av sex månader. Det var – Den nya ekonomin.

I backspegeln kan vi konstatera att Jonas Birgersson var många år för sin tid när han iklädd fleecetröja missionerande om bland annat hemsidor (webbsidor) som var ett måste för företagen. Det är klart att även jag drogs till fenomenet, då som tekniker.

I januari 1997 köpte jag min första moderna PC en IBM, en riktig höjdare med den tidens mått mätt. Samma år började jag studera HyperText Markup Language i akt och mening att snickra ihop just några hemsidor. (Dagens webbsidor skrivs med olika kodsystem och scripts.)

Efter ett år och med stort mått av envishet blev jag klar och kunde publicera den första sidan. Den uppmärksammades och det blev en intervju i VLT den 22 december 1997 med rubriken – Nu finns Säby på nätet.

Efter en tid tog jag mig för att ragga potentiella kunder för att prata hemsida och dess fördelar. Lyckades också övertala en handfull att vara med på nymodigheten. På så sätt var jag tillbaks till business efter några odramatiska år som pensionär.

Kurt

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.