Almedalen 2016

Förmodligen var jag en måttligt intresserad Medelsvensson när jag följde reportagen från Almedalen.

Bortsett från den 180-gradiga omsvängningen i mittenpolitikerns retorik, från mångfaldens effekter till svenska traditioners bevarande, noterade jag två uttalanden som stack ut från den politiska höger- respektive vänsterflanken.

Jimmy Åkesson refererade till Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielssons tal där han lät påskina att: ”Sverige har inte knäckts av de 163 000 som kom 2015”. Detta ville nu Danielsson få bekräftat genom att fråga publiken som till stor del bestod av Sveriges samlade elit: ”Hur många av er har fått det sämre? Hand upp!”.

Var det rätt grupp att ställa frågan till undrade Åkesson? Nej, frågan borde istället ha ställts till de kvinnor som inte längre vågar gå ute ensamma om kvällarna menade han.

Vid intervjun i Opinion Almedalen fick Jonas Sjöstedt frågan vem som definitionsmässigt är svensk. En vanlig fråga när politiker skall sättas på det hala men som inte fungerade denna gång. Sjöstedt refererade till Svea Rikes Lag och att där fanns förhållningssättet för svenska medborgare.

En som också, med större intresse å yrkets vägnar, kommenterade Almedalen var vikarierande ledarskribenten Kajsa Dovstad i VLT måndagen den 11/7. Hon skriver under rubrikerna: ”Maktspelet stiger politikerna åt huvudet” och ”Politik är inte som Paradise Hotel”

Kurt

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.

2 reaktioner till “Almedalen 2016”

  1. Gillar Kajsa Dovstads artikel om Almedalen! En intressant iakttagelse jag gjort senaste tiden är att man ofta i P1 och TV intervjuar Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt för att höra deras åsikter om aktuella saker. Kommentar överflödig !!

  2. Mycket jippon var der, sant. Men också en möjlighet att ställa frågor till makthavarna, som jag gjorde hör i SVT-chatten:
    Thorsten Schütte:
    Hej Magdalena! Hur ställer Du Dig till en grön skatteväxling från en avskaffad trafikförsäkringsskatt till höjd koldioxidskatt på fossila drivmedel?
    Magdalena Andersson (S):
    Hej! Det är ett förslag jag inte har hört förut. Det får jag ta och fundera på!

Kommentarer inaktiverade.