Med början 1957 i Skåne

Efter militärtjänstgöringen sökte jag arbete utanför hemorten. Först hamnade jag i Landskrona som föreståndare för Addo. I den nya miljön med obekanta orts- och företagsnamn var språkförbistringen ibland stor.

Jag stannade något år på Addo men blev kvar i Skåne i hela åtta år, varav fem i Malmö på Friden Kontomation AB. Jag kom bra överens med alla kunderna och trivdes bra trots att de var långt mer fordrande än de jag senare mötte i Stockholm. Att kalla chefen för kontoret för ”Du”var inte lämpligt, då det inte var brukligt i Skåne på den tiden. Det satt respekt i titeln kamrer, jag hade inget problem med det.

Jag reste mycket vilket gjorde att jag lärde mig särskilja de olika dialekterna som finns/fanns i södra Sverige. De frekventa besöken i Köpenhamn, både inom och utom jobbet, gjorde att jag även började förstå danska någorlunda. De lärdomarna har jag fortsättningsvis haft glädje av i livet.

Att sedan bo centralt i Limhamn med gångavstånd till Sibbarpsbadet var perfekt för hela familjen. Med facit på hand kan jag konstatera att åren i Skåne nog var den bästa tiden under mitt förvärvsliv. Jag tänker med glädje på folkhemsmiljöns 1960-tal i Skåne, trots avsaknaden av röda stugor med vita knutar.

En tidigare kollega och chef, Bo Talldal, har skrivit ner sina minnen om bland annat sitt arbetsliv i Malmö. När jag läser dem får jag en påminnelse om delar av vårt gemensamma jobbliv som jag delvis glömt. Med hans tillstånd återger jag här nedan, några avsnitt av hans text. Det är hur han nu minns tillvaron då, vill jag gärna tillägga. Här en länk till vad jag själv skrev på bloggen 2014.

Kurt

”Friden Inc. Corp. var ett amerikanskt företag med huvudkontoret i San Leandro i Kalifornien. Företaget var grundat av svenskättlingen Carl Fridén, därav namnet.  Friden hade egna dotterbolag i de stora europeiska länderna England, Tyskland, Frankrike och agenter i de flesta andra västeuropeiska länderna. Östeuropa var ju mer eller mindre stängt på den tiden. I Holland fanns en fabrik och ett utbildningscenter, Friden Education beläget i Nijmegen.”

”Regionkontoret i Malmö låg på Kaptensgatan… I samma veva anställde jag Frank Modin som systemman och Kurt Larsson som ansvarig för teknisk service. Kort därefter var vi ett gäng nyanställda, som åkte till Friden Education Center i Nijmegen för utbildning i hårdvara och system. Systemmännen stannade ytterligare ett par veckor för grundligare utbildning i programmering. Kurt Larsson åkte till Stockholm, där han fick arbeta med serviceorganisationen i fyra månader.”

”Det var ett trevligt gäng. Vi hade flera fester tillsammans. Tog ett par gånger båten till Klampenborg, det stora nöjesfältet strax norr om Köpenhamn. På hemresan var stämningen på topp. Vi möblerade om i kaféet. Personalen var med på noterna. Kurt och Frank, båda bra sångare, stod på ett bord och sjöng visor, ledde allsång, som alla kaféets gäster deltog i. När de övergick till dansschlagers, bjöd vi upp Bitte, Gunvor och tjejer – unga som gamla – till dans.  Allsång och dans hela resan från Klampenborg till Malmö.”

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.