Tysk militärpatrull

I mitt föregående blogginlägg berättade jag om Sörstafors Pappersbruk och vill nu följa upp med en episod som Bengt Wisell berättade för mig. Han har själv, liksom sin far, jobbat på Bruket och minnena från den tiden är kristallklara för honom.

Bengts far, David, började jobba som chaufför 1922. I boken ”Sörstafors genom tiderna” berättar han bland annat:

”Pappersbruket hade en Opel lastbil med helgjutna hjul, Jag minns, att jag fraktade papper till dåvarande hamnarna i Strömsholm och i Västerås och till järnvägen i Kolbäck. Jag minns också, att jag körde makadam och grus till vägbygget mellan Västerås och Långängskrogen med denna Opel.”

”Efter något eller några år köpte bruket en T-Ford personbil. Den användes till ärendeskjutsar för kontorets behov och till skjutsar för de anställdas räkning till lasaretten både i Köping och i Västerås. Den användes också till skjutsar till doktor Nils Fredrik Netzel i Strömsholm. Otaliga gånger fick jag också hämta doktor Netzel för sjukbesök i hemmen. Sjuksköterskan och barnmorskan skulle också hämtas etc. På den tiden var nämligen hembesök vanligt. Det var bara för mig att ställa upp och skjutsa, både dagar och nätter.”

Som liten pojke fick sonen Bengt iblanda åka med i bilen. Bengt berättar:
”Jag kommer ihåg en gång, det måste ha varit 1937/38 jag var en sju åtta år, vi kom åkande från Sörsta till Kolbäck för att tanka bilen. Vid vägkorsningen i Kolbäck stod en tysk soldat och dirigerade trafiken. Från Strömsholmshållet kom tyska militärer farande på motorcykel med sidovagn. I sidovagnen var en kulspruta monterad.
”Pappa blev arg dels för att det var tyskar, dels för att de körde på fel sida av vägen och dels för att de skulle fram först.”

Kurt

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.

2 reaktioner till “Tysk militärpatrull”

  1. Bra fråga.
    Jag har pratat med min sagesman, han som sade sig komma ihåg händelsen, och han är med ”två fingrar på bibeln” säker på vad han såg och kommer ihåg det.
    Den enda modifieringen han gör är att det kanske var 1936, då han var sex år och inte hade börjat skolan, och därför fick åka med sin pappa i bilen.
    Han kommer också ihåg att när motorcykeln gjorde en högersväng i vägkorsningen så gick sidovagnshjulet ner i diket.
    Det skulle som sagt vara intressant att vet lite mer om tyskarnas besök men jag måste ge upp vidare efterforskning då jag stångat pannan blodig.

Kommentarer inaktiverade.