Göran Johansson

Jag må ha sett en del platser och orienterat mig i politikernas outgrundliga värld men jag visste nästan inget om Göteborg och mycket lite om dess starke man, Göran Johansson. Han regerade ändå under många år och så sent som 2009. Nu har jag läst Mats Wångersjös bok om Göran Johansson och lärt mig mer om honom och Göteborg.

Hans engagemang för staden Göteborg var stort, hade jag hört, men inte hur stort. Han låg bakom det mesta berättar boken. Störst var kanske tillkomsten av Göteborgsoperan, Götatunneln, utvecklingen av Göteborgs fjärrvärmenät, Norra Älvstranden, Västra Götalandsregionen och inte att förglömma utbyggandet av Liseberg.

Att Göran Johansson var en udda och färgstark person i det socialdemokratiska högsta verkställande organet VU hade inte undgått mig. Det fanns fler orsaker till hans rykte skulle det visa sig. Han längtade inte till besöken på Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen och kom inte överens med Göran Persson. I samband med ett VU-möte 2005 kritiserade han Göran Persson för toppstyrning av partiet och avgick med buller och bång.

Det var intressant att i boken läsa Göran Johanssons förklaring och försvar av varför valberedningen 2011, där han ingick, föreslog Håkan Juholt till partiordförande. Innan jag läst den nu aktuella boken hade jag bara tillgång till mediernas skruvade beskrivning av valprocessen och valet.

Det fanns för få kandidater att välja mellan menade Göran Johansson och har man en öppen valprocess är det medierna som styr urvalet. Att valberedningen förde fram Håkan Juholt berodde på att han hade den ideologiska framtoning som man ansåg saknades i partiet.

Göran Johansson var mycket kritisk till den invandringspolitik som fördes. Han menade bland annat att vi inte skulle ge uppehållstillstånd till de flyktingar som kom via människosmugglare. För att anlita dessa måste man ha pengar och det hade inte alla.

Med erfarenhet av den senaste tidens massinvandring får vi hoppas att politiker på riksnivå mer beaktar de synpunkter som erfarna kommunpolitiker som Göran Johansson och för den delen även Ilmar Reepalus för fram.

Kurt

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.

En kommentar till “Göran Johansson”

 1. Det är lite speciellt att att styrelsen för Solnas centerparti liksom vår ekonomiska talesperson på riksplanet har tagit upp mina idéer om hur man kan förbättra och utbilda alla småföretagares villkor.
  De utgör ju framtiden i vårt avlånga land.
  Dessutom kan de nyanlända både få möjligheter till anställning och starta eget.
  Hur skall vi annars få slut på de idéer som
  nuvarande regering inte har en aning om hur de skall lösa beträffande vår utveckling ekonomiskt och därmed skola,bostäder,omsorg m m
  När jag studerade nationalekonomi 1964 var vår ekonomi på tredje plats i världen.
  Nu finns vi i botten på ligan i Europa.
  Jan Nordberg

Kommentarer inaktiverade.