Hembygdsdetektiverna

macken

Till hembygdsföreningen får vi ibland in gamla saker men oftast gamla bilder som folk vill ha identifierade och tolkade. Nyligen kom ovanstående bild från 1940-talet till oss för ett utlåtande.

Jag visade bilden för flera personer i åldersgruppen 70-80 år men fick inget entydigt svar om macken. Kerstin Hall kunde emellertid identifiera en man på bilden: Den reslige Fritiof Malmsten. Fritiof tillhörde Malmstenstruppen, ett artistsällskap som turnerade i folkparkerna på 1940-talet.

Sista chansen var nu att visa bilden för 96-årige kolbäckaren Artur Pettersson. Han kunde berätta för mig att det var Kolbäcks första bensinstation, en Esso mack. Den hörde till Emil Anderssons Speceri & Diversehandel på 1920-talet. Inför en tankning tillkallades expediternas uppmärksamhet med en klocka. Det var service på den tiden vid bensinmackarna.

Arthur berättade vidare att hans slöjdlärare tillika kyrkvaktmästare gjorde ritningarna till BP macken som uppfördes på 1930-talet. På 1940-talet hade Kolbäck fem bensinmackar och en taxistation.

Kurt

 

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.

En kommentar till “Hembygdsdetektiverna”

Kommentarer inaktiverade.