Vägkyrka i Säby socken

I Säby har vi en underbar liten kyrka som många gärna vill besöka. För femte året i följd kommer även denna sommar Säby kyrka att vara öppen med hjälp av Säby Hembygdsförening. Mellan kl. 10 – 16 den 29 juni – 19 juli finns möjlighet att komma in i kyrkan, få veta lite om den och dricka en kopp kaffe. Under de förutvarande åren har det alltid dykt upp oväntade besökare. Från Holland kom en dam cyklade. Hon körde inte närmaste vägen utan tog en tur via Baltikum och Finland.

Säby kyrka byggdes mellan 1290 och 1310 vid stranden av Freden, en vik av Mälaren och ligger fridfullt mellan träden i den lilla kyrkbyn. Den har många små sevärdheter, t ex en fantastisk predikstol av Fläckebomästaren och både gamla och nya mässhakar. Där finns också Fortuna, lyckans gudinna på det bevingade klotet.

Här har tiden stått stilla. Bänkarna skulle i dag dömas ut av ergonomer då de är smärtsamt obekväma, man somnar inte i dem. För de bemedlade bland församlingsborna, de som skänkt något till kyrkan, fanns dock någon bänkrad som hade stoppning. Den kategorin av folk kunde också bli begravd under kyrkgolvet.

Kyrkan var fullsatt på gudstjänsterna förr i tiden då präster, påhejade av godsägare, höll folket i herrans tukt och förmaning. Även om ingen lagstadgad skolgång fanns så måste barnen lära sig katekesen för att bli konfirmerade, ett måste. På så sätt hade man koll på pigor och drängar.

Kurt

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.

En kommentar till “Vägkyrka i Säby socken”

  1. Vilken passande liten berättelse en sån här solig söndagmorgon med klar luft och blå himmel, när man börjar hoppas att det blir en sommar i år också! Svensk sommar kan vara så mycket: seglingar och festivaler, Power Meet och Hälsingehambo. Vägkyrka, öppen kyrka under sommaren, är bara möjlig tack vare otaliga frivilliga som ger av sin tid och sitt engagemang på ett ospektakulärt och fridfullt sätt och allt detta är pusselbitar i den svenska sommaren som vi skattar så högt. Att få lära litet nytt, om sin egen kyrka eller den kyrka man passerar på väg någonstans, få en liten pratstund över en kopp kaffe eller bara sitta stilla en stund (i Säby kyrka får man stå ut med de superkorta bänksitsarna ett litet tag) ) i det svala tysta kyrkorummet är en sådan lisa för själen – och så lätt att unna sig.
    Vår svenska sommarkultur existerar i hög grad just tack vare dessa insatser. Men hur bra är vi andra på att ta vara på möjligheterna, hur ofta tänker vi inte att "man skulle allt titta in i en av dessa Vägkyrkor någon gång…". Själv ska jag verkligen göra det den här sommaren, det är ett löfte.
    Som vanligt lär jag något nytt av Kurts blogg. Sättet att alltid smyga in en liten lärdom, några nya, för mig okända, fakta på ett lekfullt sätt får mig att le förtjust. Den här gången om prästernas och patronernas listiga sätt att hålla sina underlydande i Herrans tukt och förmaning.
    Ha en skön sommar med många besök i Vägkyrkor hälsar
    Anne-Charlotte Röttger

Kommentarer inaktiverade.