Krim tillhör oss

Krim tillhörde ryska sovjetrepubliken fram till 1954 då den av Nikita Chrusjtjov överläts till den ukrainska sovjetrepubliken. Då Sovjetunionen upplöstes 1991 blev Krim en del av den fria republiken Ukraina. Krim påstås ha tre officiella språk, ryska, ukrainska och krimtatariska. I praktiken har det ryska språket varit helt dominerande på Krim i minst ett par hundra år.

Efter omfattande konfrontationer mellan folkgrupper utanför Krims lokala parlament intar soldater i omärkta gröna uniformer regeringsbyggnaden den 27 februari 2014. En folkomröstning som utlysts av de nya makthavarna till den 16 mars gav till resultat att 97 % av de röstande ville ansluta sig till Ryssland. Den 18 mars slog också Vladimir Putin fast att Krim återigen skulle erkännas som en del av Ryssland.

I boken ”Krim tillhör oss, imperiets återkomst” av Kall Kniivilä får vi veta en del om de cirka 2,3 miljoner invånarna på Krim-halvön. Kall Kniivilä är journalist på Sydsvenskan och tidigare Moskva-korrespondent för en finsk tidning. Med titelns ”oss” menas Ryssland och ryssarna på Krim, med ”imperiet” avses det sovjetryska välde som många längtar till och vill ska återuppstå.

Kall Kniivilä reste i slutet av september 2014 på Krim och träffade människor vars åsikter är splittrade och skiljer sig starkt från varandra efter Rysslands annektering av Krim.

Anna i Sevastopol har fått sin statliga lön fördubblad. Hon har kunnat köpa den vita skänk hon så länge drömt om, men i övrigt är det mesta sig likt. I hennes grannskap välkomnar man president Putin och Stalin hyllas som hjälte då han räddade världen från nazisterna.

För Eskender som är krimtatar är det annorlunda. Han fick möta de nya makthavarna när tungt beväpnade poliser knackade på hans dörr en tidig morgon och vände upp och ner på lägenheten. För honom är Ryssland arvtagare till det Sovjet som en gång förvisade hela hans folk.

Den krimtatariske läkaren Esma Aciyeva citerar sin tioåriga dotter: ”Mamma, jag förstår inte. När skolan började den 1 september talade klassföreståndaren om att Ukraina är vårt fosterland, hon sade att hon älskar Ukraina, Ukraina är vår stolthet. Och nu säger hon att hon är ryska, att hon älskar Ryssland, att Putin är snäll men ukrainarna är fascister. Vad ska jag tro? Du har ju sagt att jag ska lyssna på lärarna.” Familjen flyttade efter en tid till Kiev i Ukraina.

Kurt

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.

En kommentar till “Krim tillhör oss”

  1. Kurt Larsson har stor bredd i sina intressen och en omfattande beläsenhet. Skriver lätt och ledigt och är alltid lika spännande att läsa..

Kommentarer inaktiverade.