En artificiell söndagsutflykt

I avsaknad av en bok eller för att pejla läget i världen brukar jag ibland köpa Dagens Nyheters söndagstidning. Det blir inte sällan en omvälvande upplevelse, som söndagen den 26/4.

Krönikan av Peter Wolodarski hade rubriken: ”Billigare flyga än åka med dödens båtar.” Flyktingarnas väg över Medelhavet kostar dem i pengar betydligt mer än en flygbiljett till ett av Europas länder. Varför reser inte båtflyktingar istället säkert och bekvämt med flyg? Svaret är att EU:s medlemsstater inte ger dem något val, skriver Peter Wolodarski.

En helsida har rubriken: Jag skäms för att tigga. ”Jag skulle hellre gå i skolan än att tigga på gatan i Skellefteå” säger Ilias Ciurar, en 15-årig rumänsk pojke. Enligt artikeln återvänder han efter tiotimmarspassen till husvagnen, lyssnar lite på musik innan han somnar och vaknar sedan upp till en ny dag som han också tillbringar vid köpcentrumet.

På en annan helsida berättar ett Barn- och elevombud vid Skolinspektionen om sin kamp för barnen under rubriken: ”Domstolarna accepterar mer våld från vuxna i skolan.” Hon ger två exempel på nutidens problem i skolan.

En 13-årig elev hade fört oväsen. Då läraren inte fick tyst på honom måste han släpa ut den motstridige eleven från klassrummet. Eleven hade blivit utsatt för kränkande behandling enligt Barn- och elevombudet. Det tyckte inte domstolen.

En annan elev hade vid en konflikt med en lärare spottat honom i ansiktet varför läraren gav honom en örfil. Skolinspektionens ombud krävde skadestånd av läraren. Både tingsrätten och hovrätten avslog yrkandet.

Ovanstående klipp belyser dessvärre tydliga skillnader i levnadsförhållanden, från tragiska till välfärdsbetingade.

Kurt

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.