Man lär så länge man lever

Har man som jag ett långt liv bakom sig och med minnen från 1940-talet så händer det inte sällan att jag får en aha-upplevelse vid läsning av någon bok. I memoarer och biografier kan man läsa om hur författaren själv upplevde en situation som massmedia för länge sedan gjort ett scoop av. Bränd av folkskolans historielektioner har jag inte förrän senare i livet intresserat mig för historieberättelser.

I ett tidigare inlägg berättade jag om familjen Hult från Oregon. Ur deras familjebok ”Gold and green timber” kan jag läsa att Nils Peter Hult, 1844 – 1925, kom till New York den 9 april 1865. Han hade lämnat Sverige för att ta värvning i Union Army, nordstatsarmén, där hans äldre bror varit soldat ett år tidigare men sårats och dödats. Inbördeskriget utkämpades i Nordamerika från 1861 till 1865. Kriget var sydstaternas svar på Abraham Lincolns kamp att avskaffa slaveriet. Abraham Lincoln valdes till USA:s president 1861.

Min bild av invandrande svenskar till Amerika har jag, som många andra, fått från Wilhelm Moberg och i viss mån från Britt-Marie Mattssons nyutkomna bok ”När kriget kom till Lyckhem”. Aldrig hade jag hört att svenskar for dit för att kriga, besynnerligt.

Förklaringen fick jag emellertid från en annan bok (talbok) ”Den nya världen” av Lennart Pehrson.

”Den nya världen” inleds när Sverige under sin stormaktstid 1611 – 1718 var med och koloniserade den nordamerikanska östkusten. Vi får veta om svenskkolonin New Sweden på 1800-talet och om svenskarnas aktiva deltagande i självständighetsrörelsen och i inbördeskriget. Bitarna föll på plats. Nu såg jag plötsligt ett sammanhang till bröderna Hults motiv att delta i frihetskampen.

Nils Peter Hult, som kom till New York samma dag som kriget tog slut, hann aldrig göra en insats. Han for istället till en vän i Illinois där han under några år arbetade vid järnvägen och med lantbruk. En annan svenskfödd som däremot fick stor betydelse för nordstaternas seger var John Ericsson, ett tekniskt geni född 1803 i Värmland. Han hade konstruerat en pansarbåt, Monitor, som besegrade sydstaternas flaggskepp Merrimac 1862.

Kurt

Publicerat av

Kurt Larsson

Skrivandet började på VLT:s Bloggeria 2010 och fortsätter nu 2022 på egen köl. Texterna handlar inte bara om Kolbäcksbygden utan jag, en 30-talist, gör även tillbakablickar på ett spännande liv samt tar upp nu aktuella företeelser.